8 Şubat 2009 Pazar

Çöpten Sanat Eserleri

Haber

Konuyla ilgili geri dönüşüm merakı ve uygulamaları özellikle sanatsal alanlarda o kadar çeşitlilik kazanmıştır ki, birer ikişer örnekleri ülkemizde de görülmeye başlanılmıştır.

Çöpler Sanat Eseri Olacak

Bir haber metni aşağıdadır.

http://www.lpghaber.com/Copler-Sanat-Eseri-Olacak--haberi-140942.html

Mardin Kültür Sanat Derneği Başkanı Nurettin Çakmak, ''Çöpler çöp olarak kalmasın, herkes kendi çöplerinden Sanat Eseri Yaratsın'' sloganıyla hazırladığı projenin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edildiğini söyledi.

Mardin Kültür Sanat Derneği Başkanı Nurettin Çakmak, ''Çöpler çöp olarak kalmasın, herkes kendi çöplerinden Sanat Eseri Yaratsın'' sloganıyla hazırladığı projenin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edildiğini söyledi. 

Mardin'de 'Atık Şaheserler' projesi ile atık dönüşümüne dikkat çekmek isteyen gençler, toplanan atıklardan sanat eserleri üreterek bir sergi açacak. Toplu Konut İlköğretim Okulu'nda bugün başlayan proje kapsamında atık çöpler artık sanat eseri olacak. Mardin'de çöplerin özelliklerine göre toplanmadığına dikkati çeken Kültür Sanat Derneği Başkanı Nurettin Çakmak, evsel nitelikli atıklar, tıbbi atıklar ve geri dönüşümü mümkün olan atıkların hepsinin beraber toplanıp Mardin dışındaki bölgede yakılarak imha edildiğini belirtti. Çakmak, "Bu depolama yeraltı sularının ve havanın kirlenmesine, toprağın verimliliğinin azalmasına ve maddi olarak kayıplara yol açıyor. Hazırlanan projenin amacı ise çevre dostu katı atık yönetimini teşvik etmektir; halkın dikkatini çekmek amacıyla atıklardan eser yapmak ve yerel yönetimi harekete geçirmek, düzenli depolamaya geçiş sürecini hızlandırmaktır''dedi. 

Toplu konut sitesine cam, plastik, kağıt ve metallerin ayrıştırılarak toplanacağı 4 adet atık kumbarası yerleştirileceğini ifade eden Nurettin Çakmak, ''Toplanacak çöpler iki günde bir Çevre Ekoloji ve Yaban Yaşamı Destekleme Derneği'nce toplanıp depolama alanına bırakılacak. Siteye atık kumbaralarının yerleştirilmesi aşamasında hazırlanmış olan broşürler ve el ilanlarıyla site sakinlerine proje tanıtılacak. Atık kumbaralarının ve çöp ayrıştırmanın amacı hakkında bilgi verilecek. 4 ay boyunca özelliklerine göre ayrı ayrı toplanan çöpler heykeltıraşlar eşliğinde sanat eserlerine dönüştürülecek. Mardin halkından gönüllüler de bu çalışmalara katılabilecek. Böylece farklı mesajlar içeren 25 adet eser ortaya çıkacaktır. Hazırlanan 25 adet eser Mardin halkının ve Mardin yerel yönetimin katılımı ile sergilenecek. Eserler kentin tarihi mekanlarında 8 gün boyunca sergilenecek'' şeklinde konuştu. 

Çöpten sanat eserleri yapıyor

Bir haber metni daha aşağıdadır.

http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1052182 

GAZİANTEP, (DHA) GAZİANTEP'te 24 yaşındaki ressam Nilay Gündüz, atık malzemeleri sanata dönüştürüyor. Çöp konteynerleri ve araziden topladığı malzemelerle ev atıklarını ceşitli sanat ürünlerine dönüştüren Gündüz, şu an 20 kilo antepfıstığı kabuğundan Atatürk tablosu yapıyor. 

Resim sanatına küçük yaşlarda amatör olarak başlayan Nilay Gündüz, 5 yıl önce, yolda giderken bir çöp konteynerinde bulduğu kırık gitar, cam parçaları ve ağaç dalını toplayıp, bir araya getirerek, 'Geri dönüşüm sanatı' adını verdiği çalışmasını başlattı. Çöp konteynerleri, inşaatlar ve boş arazilerden bulduğu çöpleri, atık maddeleri toplayıp, malzeme olarak kullanan Gündüz, kurduğu atölyesinde atıklardan tablo üretimine başladı. Gündüz, çöpten topladığı nesnelerden soyut çalışmalar yapmaya başladığında çevresindeki insanların önce şaşırdığını, ortaya çıkan eserlerden sonra görüşlerin değiştiğini ve sipariş almaya başladığını söyledi. 

Doğada gördüğü her türlü atığı dekoratif tablo yapmakta kullandığını kaydeden Nilay Gündüz, "Yaptığım eserlere farklılık katmak için arayışlara girmiştim. Geri dönüşümün her alanda olduğu gibi sanatta da sağlanabileceğini bu çalışmamla göstermek istedim" dedi. Gündüz, 8 ay önce başladığı Atatürk tablosu için 20 kilo antepfıstığı kabuğu kullanacağını ve bunun en gözde eseri olacağını vurguladı. Gündüz, bugüne kadar kırık bardak, dikenli tel, kozalak, cam şişe, ağaç kabukları ve ev atıklarından 700'e yakın tablo yaptığını kaydetti.


Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

ŞEHİR ve BÖLGE PLANLAMA İMAR PLANI KORUMA YENİLEME MSGSÜ YTÜ İTÜ Y.MÜH. CUMHUR KOCALAR İST

Şeh.Dr.AZİZ CUMHUR KOCALAR: MÜLKİYET-İMAR HAKLARI AKTARIMI, Transfer of Property-Development Rights

YENİLENEBİLİR ALTERNATİF GÜNEŞ, RÜZGAR, BİYOKÜTLE ENERJİ Renewable Energy Cumhur Kocalar TR

İSTANBUL TARİHİ KÜLTÜREL VE DOĞAL VARLIKLAR, SOSYOLOJİ BOĞAZİÇİ SİTLER Cumhur KOCAL AR

Ar-Ge R-D Research Development İstanbul Araştırma Geliştirme Danışma Forumu

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Tüm sitelerde telif hakları saklıdır.

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.