2 Şubat 2009 Pazartesi

Küresel Isınma Kurultayı, 7 Mayıs 2009

Alıntı Haber

Hocamıza tesekkurlerle,

Küresel İklim Değişiminin Ulusal Ekonomilere Maliyeti ve İnsan Haklarını İhlali *

Küresel iklim değişikliğinin birçok olumsuz etkisi şu an görülmekte ve gelecek yıllarda da tüm dünyayı, coğrafyayı, sosyal, politik ve ekonomik olarak şiddeti artarak etkilemeye devam edecektir.

Hukuk, iş, sağlık, medya, bilim, sosyoloji, politik, vb. kurum ve kuruluşlar da bu değişimin kötü etkileri ile yüzleşmek zorunda kalacaktır. Bu nedenlerden dolayı, küresel iklim değişimin ortaya koyduğu tehditler karşısında, bireyler, yerel ve ulusal yöneticiler ile birlikte her türlü kurum ve kuruluşun faaliyetleri hem sürdürülebilir, hem de etik olmak zorundadır.

Küresel iklim değişimi gezegenimizdeki ekolojik dengeler ve insan refahı için en önemli tehdittir. İnsanlar hayatlarına, sağlıklarına ve güvenliğine gelen tehditlere karşı kendini korumak gibi temel bir hakka sahiptir. Diğer bir deyişle, küresel iklim değişimi artık temel insan haklarına da büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle, ulusların artık sadece ulusal ekonomiylerine gelen maliyeti bahane ederek güvenli küresel iklim değişimi ile mücadeleye etmeyi ret etmesi mümkün ve etik değildir. Bu yüzden günümüzde artık, “çevre mi, kalkınma mı?” ikilemine düşmeden “sürdürülebilir kalkınmaya” ve konunun insan hakları gibi “etiksel” yönüne büyük önem verilmektedir.

Bilindiği gibi Türkiye’de ve Dünya’daki bazı çevreler küresel iklim değişimi ile mücadeleye tamamen ekonomi yönünden bakıyor. Örneğin, gelişmiş bir ülkedeki sanayi sektörünün CO2 salınımlarını azaltmaktansa küçük Pasifik ada devletlerinin boşaltılmasının daha ekonomik olacağı gibi “etik” olmayan öneriler de getirilebiliyor. Diğer bir yandan kendini koruyamayacak ve uyum sağlayamayacak yerlerde yaşayan insanlar, bitkiler ve hayvanlar için küresel iklim değişimi bir soykırıma neden olacağından korkuluyor. Halbuki Dünya genelinde Sera Gazı Emisyonlarının yüzde 20 azaltılmasının maliyetinin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla’nın yüzde 1’inden de az olacağı hesaplanıyor.

Birleşmiş Milletler de sürekli olarak, küresel ısınmanın neden olacağı iklim değişiminin, hükümetlerin önlem almaması durumunda, barınma, beslenme ve temiz sudan mahrum kalma riski bulunan milyonlarca kişinin temel haklarını tehdit ettiği uyarısında bulunuyor. Diğer bir deyişle, küresel iklim değişikliği ile mücadelede başarısız olmak, sadece gelecek nesillere yardımcı olmamak değil aynı zamanda zayıflamış bir durumda olacak olan gelecek nesillere daha da kötüleşmiş bir problemin zararlarını havale etmek demektir.

Şüphesiz küresel iklim değişikliği reddedilemez bir ekonomi ve etik sorundur. Dünya ile birlikte Türkiye de bununla yüzleşmek zorundadır. Ülkemiz için küresel iklim değişikliği büyük ekonomik kaygılar ve çok derin etiksel sorunlar ortaya çıkarmasına rağmen bu konular küresel iklim değişimi politikalarımızda ve tartışmalarımızda yeterince ele alınmamaktadır. Halbuki, küresel iklim değişiminde sorumluluk, mesuliyet ve politik, ekonomik veya tümüyle bireysel hareketler -kimisine göre doğru olup başkasına göre yanlış olan- arasındaki farklarla ilgili zor soruları artık kendimiz sormamız gerekiyor.

7 Mayıs 2009 TGC Küresel İklim Kurultayı’nda “Küresel İklim Değişiminin Ulusal Ekonomilere Maliyeti ve İnsan Haklarını İhlali” gibi iki zor soruyu Kurultay’ın öğleden sonra düzenlenecek panellerinde konunun uzmanlarıyla tartışılması önerilmektedir.

Hedef; Küresel iklim değişikliği gibi insanlık sorununu yapıcı ve önlemler alıcı yollarla ortaya koymak, bu konuyu aydınlatma hayalimizi gerçekleştirmektir…

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu
TGC Küresel Isınma Kurultayı Bilim Kurulu

*7 Mayıs 2009 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Küresel İklim Değişimi Kurultayı Panel Konsept Konuları önerileri...

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

ŞEHİR ve BÖLGE PLANLAMA İMAR PLANI KORUMA YENİLEME MSGSÜ YTÜ İTÜ Y.MÜH. CUMHUR KOCALAR İST

Şeh.Dr.AZİZ CUMHUR KOCALAR: MÜLKİYET-İMAR HAKLARI AKTARIMI, Transfer of Property-Development Rights

YENİLENEBİLİR ALTERNATİF GÜNEŞ, RÜZGAR, BİYOKÜTLE ENERJİ Renewable Energy Cumhur Kocalar TR

İSTANBUL TARİHİ KÜLTÜREL VE DOĞAL VARLIKLAR, SOSYOLOJİ BOĞAZİÇİ SİTLER Cumhur KOCAL AR

Ar-Ge R-D Research Development İstanbul Araştırma Geliştirme Danışma Forumu

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Tüm sitelerde telif hakları saklıdır.

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.