27 Mayıs 2009 Çarşamba

Hasankeyf ve Dicle Vadisi - UNESCO Dünya Mirası İlan Edilsin!

İnternet üzerinde dolaşan bir mektup üzerinden kısa bir okuma:

Ülkemizde (yeterince araştırılmadan) olmadık yerlere * yapılan sayısız (hesapsız) barajın, doğaya genel olarak verdiği zarar, (rızası alınmayan) yerel halkın gözüyle de yeterince yaşanılarak öğrenilmiştir. Bir çok barajın, ülkemizin özellikli * doğasına (faunasına, tarihine, jeolojisine) ^^ nasıl aykırı kaçtığı ve farklı yörelerin eşsiz özelliklerini nasıl yokettiği ortadadır.

Ayrıca uzun dönemli sanılan o baraj fizibilitelerinin de, ne kadar gerçek dışı kalabildiği artık bilimsel olarak fazlasıyla anlaşılmış durumdadır.

(* Araştırmaya değer çeşitli gizli potansiyeller barındırması nedeniyle, bazı doğa parçaları çok değerlidir. Merak edenlerle ^ sitesi üzerinden tartışılır.)

^http://yinelenebilirenerji.blogspot.com/2009/06/barajlar-ve-tekrarlanan-buyuk-hatalar.html

^^Türkiye'deki barajlarla kuş türlerimizin 1/4'ünün hızla yok olma sürecine girmiştir.

Hatta alttaki mektup örneğindeki gibi, önemli bir kültürel mirasla ilgili olarak böyle bir çağrı noktasına kadar gelinmiş olması, ayrıca bir çok vatandaşımızın konudan olumsuz etkilendiği, yakın geçmişteki basın kaynaklarından ve söz konusu yerde düzenlenen etkinliklerde dile getirilen ifadelerden sanırım açıkça izlenebilmektedir.

Ayrıca 5 Milyar $'lık bir yatırımla bu barajın 5 katı enerji üretiminin olası olduğu çözümler daha çok araştırılmalıdır.

Böyle iç içe yorumlarla konuyu izlemek ve süreci okumak, yine sizlere bırakılmış durumda..

Mektup

Kaynak: İnternet

Hasankeyf ve Dicle Vadisi UNESCO Dünya Mirası İlan Edilsin!

Sayın Recep Tayyip Erdoğan
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı
Ankara

Bilgi: Sayın Angela Merkel
Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı
Berlin - Almanya

Bilgi: Sayın Werner Faymann
Avusturya Cumhuriyeti Başbakanı
Viyana - Avusturya

Bilgi: Sayın Hans-Rudolf Merz
İsviçre Konfederasyonu Başbakanı
Bern - İsviçre

Türkiye'nin güneydoğusunda Dicle Nehri kıyısında tarihi bir kent olan Hasankeyf, en azından 10 bin yıllık geçmişiyle bugün de yaşamaya devam ediyor. Dicle Vadisi, Hasankeyf ve onu çevreleyen 300'den fazla arkeolojik alanla, tarihöncesi zamanlardan günümüze uzanan insanlık birikimine ayna tutuyor.

Dicle Vadisi, Fırat kaplumbağası gibi birçok endemik ve küresel ölçekte nesli tehlike altında canlı türüne ev sahipliği yaparak el değmemiş doğasını hâlâ koruyor.

Ne var ki Ilısu Baraj Projesi, Dicle Nehri ve kollarından oluşan 400 kilometrelik doğal nehir yatağını ve Hasankeyf başta olmak üzere vadiyle iç içe geçmiş everensel değer taşıyan doğa ve kültür mirasını yok edecek.

  • Tarihi kent Hasankeyf ve Dicle Vadisi'nin el değmemiş doğasıyla birlikte, dünya ölçeğinde eşsiz bir örnek olup UNESCO'nun 10 Dünya Mirası kriterinden 9'unu sağladığını göz önünde bulundurarak,
  • Dicle Nehri ve kollarının oluşturduğu benzersiz nehir ekosisteminin doğal açıdan uluslararası öneme sahip olduğunu hatırlatarak,
  • En azından 20 farklı kültürün izini barındıran Hasankeyf'in, insanlığın sahip olduğu en eski kentlerden birisi olduğunu dikkate alarak,
  • Doğal ve kültürel mirasımızı gelecek nesiller için korumanın ortak sorumluluğumuz olduğuna inanarak,
  • Hasankeyf'i ve Dicle Vadisi'ni olduğu gibi korumak suretiyle Türkiye'nin kalkınması için daha iyi ve daha fazla seçenekler yaratabileceğimizi dikkate alarak,

Aşağıda imzası olan ben, Türkiye Cumhuriyeti adına Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan;

1. Hasankeyf ve Dicle Vadisi'nin UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak koruma altına almasını,

2. Ilısu Barajı Projesi'nin iptal etmesini

talep ediyorum.

Arz ederim.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

ŞEHİR ve BÖLGE PLANLAMA İMAR PLANI KORUMA YENİLEME MSGSÜ YTÜ İTÜ Y.MÜH. CUMHUR KOCALAR İST

Şeh.Dr.AZİZ CUMHUR KOCALAR: MÜLKİYET-İMAR HAKLARI AKTARIMI, Transfer of Property-Development Rights

YENİLENEBİLİR ALTERNATİF GÜNEŞ, RÜZGAR, BİYOKÜTLE ENERJİ Renewable Energy Cumhur Kocalar TR

İSTANBUL TARİHİ KÜLTÜREL VE DOĞAL VARLIKLAR, SOSYOLOJİ BOĞAZİÇİ SİTLER Cumhur KOCAL AR

Ar-Ge R-D Research Development İstanbul Araştırma Geliştirme Danışma Forumu

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Tüm sitelerde telif hakları saklıdır.

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.