25 Mayıs 2009 Pazartesi

"Yavaş Şehir" projeleri

Haber

Kaynak: Arkitera

İzmir'in Urla, Çeşme, Karaburun gibi bölgelerini kapsayan yarımadasındaki doğa, kültür ve tarihi dokusunu en iyi şekilde koruyarak gelişimine katkıda bulunmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi ulusal bir yarışma açmıştı. Yarışmada birinci, ikinci, üçüncü olan ve mansiyon ödülü alan projeler birer kitap haline getirilerek bölgeye ilgi duyabilecek potansiyel yatırımcı kuruluşlara gönderilmeye başlandı.

Birinci olan projede gastronomi turizmi özel bir yer tutuyor. Fransa'nın Bordeaux, İtalya'nın Toscana bölgesinin tarih, kültür ve sanat yanında şarabın tanıtımı sayesinde tanınırlıklarının arttığına dikkat çekiliyor. Yarımada'da da yöresel lezzetlerin araştırılacağı turlar aşçı okulları, bağbozumununa yardım gibi etkinliklerle gastronomi turizminin lokomotifi şarap, zeytinyağı ve peynirin öne çıkarılacağı çalışmalar öneriliyor.

Bunun için de fast food'a karşı geliştirildiğini düşündüğüm İtalya'daki slow food movement (Yavaş Yemek Hareketi) ve Slow City (Yavaş Şehir) projeleri öneriliyor. Logosu salyangoz olan "Yavaş Şehir"in felsefesi insanların hayatlarını çok değiştirmeden turizme yönelik beşeri ve sosyal sermayenin değerlendirilmesi olarak özetlenebilir. Böylece yöresel mutfak korunurken bitki, tohum, hayvancılık, tarım ve çiftçiliiğin nesilden nesile aktarılarak muhafaza
edilmesi amaçlanıyor.

Birinciden çevreci projeler

Birinci olan projenin önerileri içinde farklar ve tadların yanı sıra rüzgâr enerjisi ile sakız bitkisinin üretim alanlarının eşleştirilerek temiz ve sürdürelebilir çevre yaratmayı amaçlayan "sakız esintisi projesi", jeotermal kaynaklı bölgesel sağlık merkezleri, kür ve turizm, yaşlı ve engelliler için turizm, medikal turizmi konu olan "yaşamda sağlık" gibi çeşitli projeler ve öneriler bulunuyor.

Yılda en fazla üç-dört ay kullanılan yazlık konutların 12 ay değerlendirilmesine yönelik öneriler, bölgede kurulacak üniversite ve bilişim vadilerinin ulaşım ve iletişim alt yapısı için hızlı tramvay ve deniz otobüslerinden, bilgi havuzlarının oluşturulacağı koordinasyon merkezlerinin kurulması, bir bölgeye gidince diğer bölgeler hakkında da bilgiler vererek turiste gitme arzusu uyandıracak kırmızı kuleler projeleri ya da Avrupa'da bir çok örnekleri görülen kanallar ile yarımadanın körfezlerini birbirine bağlamak gibi pek çok ilginç projeyi yarışmacılar sunmuş durumda.
Antik çağlarda Asya Olimpiyatları yapıldığı için Antik çağın Paris'i olarak anılan Teos'tan (Seferihisar- Sığacık) dünyanın en eski limanı ve zeytinyağı üretim merkezi Klazomenai'ye (Urla- İskele) Erythria'ran (Çeşme) Lebedos'a (Gümüldür) tarihteki en ünlü 12 İyon sahil kentinden dördünü barındıran yarımada, yeniden dünyanın çekim merkezi olmaya hazırlanıyor. Yatırımcıların dikkatine. Servet kaybı 52 trilyon dolar

İzmir'de geçen hafta yapılan konferanstan aktardığım bilgiler hayli ilgi çekti. Ancak yer darlığı nedeniyle bazı rakamları tam verememiştim. Gerçekten çok önemli olan bu bilgileri konuşmacılardan sevgili Osman Ulagay'ın gönderdiği ek bilgilerle tazeleyelim:
1980'de dünya Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYH) toplamı 10 trilyon dolar iken dünyadaki finansal varlıkların toplam değeri 12 trilyon dolar idi.

McKinsney Institute'un araştırmasına göre 2007 sonunda ise dünya GSYH'sı 5.5 kat artarak 55 trilyon dolara yükselmişti. Buna karşılık küreselleşmenin yarattığı rüzgârla finansal varlıkların değeri 16 kattan fazla artarak 196 trilyon doları buldu.

Ulagay, şimdi bu şişen balonun söndüğünü ve gayrimenkul fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan servet kaybının da etkisiyle, krizden bu yana toplam servet kaybının 52 trilyon doları bulduğunu söylüyor. Yani dışarıdan artık rüzgâr beklemek hayal.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

ŞEHİR ve BÖLGE PLANLAMA İMAR PLANI KORUMA YENİLEME MSGSÜ YTÜ İTÜ Y.MÜH. CUMHUR KOCALAR İST

Şeh.Dr.AZİZ CUMHUR KOCALAR: MÜLKİYET-İMAR HAKLARI AKTARIMI, Transfer of Property-Development Rights

YENİLENEBİLİR ALTERNATİF GÜNEŞ, RÜZGAR, BİYOKÜTLE ENERJİ Renewable Energy Cumhur Kocalar TR

İSTANBUL TARİHİ KÜLTÜREL VE DOĞAL VARLIKLAR, SOSYOLOJİ BOĞAZİÇİ SİTLER Cumhur KOCAL AR

Ar-Ge R-D Research Development İstanbul Araştırma Geliştirme Danışma Forumu

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Tüm sitelerde telif hakları saklıdır.

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.